Tisková zpráva Asociace evropských distributorů léčiv AEDL ze dne 30.10.2018

Tisková zpráva Asociace evropských distributorů léčiv AEDL ze dne 30.10.2018

Legislativní změna pravidel pro obchod s léky, kterou připravuje Ministerstvo zdravotnictví se ještě nedostalo ani do připomínkového řízení a už vyvolává obrovské emoce. Výhrady mají hlavně lékárníci a také distributoři léků, kteří by kvůli novele mohli přijít o možnost volně obchodovat s léky v rámci EU. Jde přitom o miliardy, které by zásah státu přelil od distributorů směrem k výrobcům léčiv.

Tisková zpráva Asociace evropských distributorů léčiv AEDL ze dne 30.10.2018

 

Novela zákona o lécích není o zájmech pacientů. Je to pouze o penězích pro výrobce léčiv, tvrdí zástupci distributorů léků.

Legislativní změna pravidel pro obchod s léky, kterou připravuje Ministerstvo zdravotnictví se ještě nedostalo ani do připomínkového řízení a už vyvolává obrovské emoce. Výhrady mají hlavně lékárníci a také distributoři léků, kteří by kvůli novele mohli přijít o možnost volně obchodovat s léky v rámci EU. Jde přitom o miliardy, které by zásah státu přelil od distributorů směrem k výrobcům léčiv.

„Je třeba čestně říct, že ve sporu jde o peníze. Léky jsou nicméně běžnou obchodní komoditou a pokud nehrozí v jednotkách případů nedostatek konkrétního léku na místním trhu, tak není jediný důvod tento obchod omezovat. Plošné omezení exportu je jednoznačně nahrávka výrobcům léčiv, kteří pochopitelně neradi vidí, když jim někdo z Česka doveze levnější léky v rámci trhu EU“, říká zástupce Asociace distributorů léčiv MUDr. Jan Šimon.

Výpadky dodávek léků řeší v posledních letech řada států EU a český trh není výjimkou. Na vině jsou především technické potíže s výrobou či momentální nedostatek konkrétní účinné látky. V drtivé většině případů jsou však příslušná místa o výpadku ve výrobě informována dopředu a v našich podmínkách pak Státní ústav pro kontrolu léčiv dává podnět k omezení exportu daného léku. V současné době je na seznamu 38 léků ve 117 silách a velikostech, které se nesmějí z ČR vyvážet. Podle lékárníků i distributorů léčiv jde o účinný a dostatečný systém ochrany domácího trhu s léky. Ministerstvo zdravotnictví však připravilo novelu zákona, která dává odpovědnost za dodávky léků přímo výrobci a spolu s tím mu dává i pravomoc preventivně zakázat export léčiv do zahraničí.

„Zdůrazňuji, že prakticky jde téměř výhradně o obchody s volně dostupnými léky, kterých je všeobecně dostatek. My je pouze u nás dokážeme levněji nakoupit a v rámci EU se ziskem prodat. Naopak jsou zase léky, které se ze zahraničí vyplatí importovat na náš trh. V okamžiku, kdy ale stát dá jedné podnikatelské skupině, tedy výrobcům léčiv strategickou výhodu, tak z naprosto čistého obchodu s jasnými pravidly vzniká pokřivené prostředí, které s volným trhem nemá nic společného a druhou podnikatelskou skupinu to poškodí“, doplňuje Jan Šimon z Asociace distributorů.

Ministerstvo zdravotnictví sice připouští, že takzvané reexporty léků nejsou z daleka hlavní příčinou dílčích nedostatků léků, ale stojí si za tím, že je potřeba pravidla změnit. Odpovědný náměstek ministra zdravotnictví Filip Vrubel, který má pracovní zkušenosti i ze soukromé sféry v obchodu s léky už dříve uvedl, že reexport představuje miliardový byznys, který nepřináší žádnou přidanou hodnotu pro české zdravotnictví, ani pro českého pacienta.

„Zapomněl však dodat, že to české zdravotnictví zároveň nic nestojí a český pacient reexportem nijak netrpí, protože nedostatkové léky se tak jako tak vyvážet nesmí. Takže, o co tedy jde?“, uzavírá MUDr. Jan Šimon podle kterého jsou distributoři léků připraveni okamžitě žalovat stát v případě, že novela zákona vstoupí v platnost.

Kontakt:

AEDL

PharmDr. MUDr. Jan Šimon, statutární ředitel

603 227 322

info@aedl.cz